Home O KLUBU

O KLUBU

E-mail Ispis PDF

POVIJEST "TRKAČKOG KLUBA IVANČICA IVANEC"

2009. - 2012.

Po završetku nekoliko razgovora ivanečkih dugoprugaša, Josipa Matišića, Josipa Jakopa i Ivice Lipovčaka, nastala je ideja osnivanja Trkačkog kluba, koji je za glavni cilj imao popularizaciju trčanja, ali i mogućnost sudjelovanja na utrkama na državnoj razini, kao i brojne druge. Kasnije se Klubu pridružuju Emil Zagorac i ostali. Nakon dobivene podrške pojedinih članova Gradskog vijeća zakazana je osnivačka skupština Kluba za 29. ožujka 2009. godine u prostoriji za sastanke srednjoškolske sportske dvorane. Skupštini je nazočilo šesnaest članova, a prisutan kao stručna osoba bio je tajnik Županijskog saveza športske rekreacije, gospodin Želimir Rodek. Izabrano je prvo vodstvo Kluba, prvi predsjednik postaje Emil Zagorac, potpredsjednik Ivan Katalenić, tajnik Josip Jakop, dok su u upravni odbor ušli Josip Matišić, Ivica Lipovčak, Ivica Milec i Marina Jakop. Izabran je i nadzorni odbor, kojeg su činila tri člana, na čelu s Vedranom Mavrekom, kao i stegovni odbor pod palicom Marine Zagorac. Sve odluke donesene su jednoglasno, kao što je jednoglasno podržan prijedlog Josipa Matišića da se Klub nazove Ivančica, po planini koja je mjesto znojenja i vježbe za mnoge nastupe.

Klub je ubrzo bio registriran, otvoren je žiro račun, napravljen pečat te već 11. svibnja postaje privremena članica u Zajedici športskih udruga grada Ivanca.

Već 14. lipnja u Vrbovcu sudjeluju četiri trkača u polumaratonu i osvojeno je peto mjesto. Dana 24. rujna na skupštini Športske zajednice grada Ivanca Klub postaje devetnaesta ravnopravna članica. Kraj godine dočekan je s 511 nastupa na raznim natjecanjima, s 42 člana, kao i s plusom na računu. Na skupštini Športske zajednice 22. prosinca  članovi Ivan Jakop i Sara Galić proglašeni su mladim perspektivnim sportašima.

Godina 2010. donesla je sa sobom olakšanje jer je od Športske zajednice dobiveno 2500 kuna. Početkom godine Klub postaje članom HUCIPT-a pa se članovi mogu natjecati u planinskom i cestovnom kupu Republike Hrvatske. Datum 26. lipnja u okviru obilježavanja Dana grada Ivanca organizirana je 18. brdska utrka „Ivančica 2010“, spomen na Milana Cahuna, koja se nalazi pred gašenjem, što Klub nikako ne želi dopustiti. Klub zahvaljuje svim sponzorima i dobrim ljudima koji pomažu da se ne prekine tradicija. Odraslim članovima osigurani su zeleni dresovi s bijelim obrubom u skladu sa starom narodnom izrekom da je Ivanščica ljeti zelena, a zimi bijela.

Na skupštini Športske zajednice grada Ivanca odlučeno je da Josip Matišić dobiva nagradu za životno djelo. Tijekom godine Klub sudjeluje na 27 raznih službenih natjecanja, od toga 5 Cross liga, a godinu se završava sa 48 članova.

Dana 20. 05. 2011. na izbornoj i godišnjoj skupštini kluba bira se novo vodstvo, pa je novi Predsjednik dosadašnji tajnik Josip Jakop, potpredsjednik Ivica Lipovčak, a tajnik Ivan Borovečki. Predsjednik Nadzornog odbora ostaje Vedran Mavrek, dok Stegovni odbor od sad vodi Ivana Borovečki. Organizirana je  19. brdska utrka „Ivančica 2011“, spomen na Milana Cahun.  Klub raspolaže sa 7 polumaratonaca i ukupno 58 članova.

Tijekom godine Klub sudjeluje na cestovnom i planinskom kupu Republike Hrvatske, kao i na 604 službena nastupa u Hrvatskoj i susjednoj Republici Sloveniji.

28. 12. 2011. na skupštini športske zajednice grada Ivanca, zbog postignutih rezultata i sudjelovanja na čak 78 natjecanja, Josip Jakop proglašen je najboljim športašem Grada Ivanca za 2011 godinu.

U 2012. godini Klub je dobio svojega prvog maratonca, Gorana Šantalaba, koji je prvih 42.195 km za klub istrčao u Beču s vremenom od 4:15:20. S vremenom od 3:27:03 Klub je dobio i svojeg najboljeg maratonca, a to je Srećko Vrček, koji je klupski rekord istrčao u Ljubljani. Tijekom 2012. godine uspjeli smo skupiti 750 nastupa na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Krajem godine naši su dugoprugaši ušli u finalni izbor za najbolju ekipu grada Ivanca, no priznanje je dobila prva ekipa Nogometnog kluba „Ivančica Ivanec“.

 

2013.
Te smo godine skupili 1044 nastupa. 17.03. Ivan Jakop postaje Državni kadetski prvak na 5000 m u Velikoj Gorici. Te smo godine u Cestovnom kupu 15, a u 3. HR ligi 5. U juniorskom cestovnom kupu Ivan Jakop bio je 2. i 1. kadet. U Planinskom kupu smo 18. Potkraj godine Srečko Vrček postavlja novi klupski rekord u maratonu u Ljubljani s vremenom 3:21:24. Kod proglašenja najboljih sportaša grada Ivanca Ivan Borovečki dobio je Diplomu, a Silvija Pofuk proglašena je mladom perspektivnom sportašicom. Te je godine Branko Dušak osvojio ukupno 16 medalja, a Josip Jakop skupio 89 nastupa na raznim utrkama.


2014.
Te smo godine skupili 951 nastup. U Cestovnom kupu RH bili smo 27., dok smo u 3. ligi bili 8., a u 1. Planinskoj 8. Zanimljiv podatak iz te godine dolazi iz Lepoglave, gdje su naše klupske obitelji na njihovoj Cross ligi uzele sva 3 prva mjesta (1. Obitelj Jakop, 2. Zvjezdane Pofuk, a 3. Obitelj Vlatkice Pofuk). Lepoglava je te godine imala i Adventku ligu, koja se trčala u vrijeme Adventa po ulicama grada, a mi smo uzeli 3 prva mjesta od 4 trkačke dionice i to Ivan Gotal, Ivan Jakop i Marina Jakop. Sredinom srpnja kroz klub je prošla Sportska inspekcija, a nama jedina primjedba je bila što nismo imali potpisane ugovore s naša dva profesora kineziologije, i to smo riješili brzo budući su ugovori sklopljeni na 0 kuna, a izrađeni su prema špranci ugovora Dinamovih igrača nađenih na njihovim internetskim stranicama. Te je godine Goran Strelec proglašen mladim perspektivnim sportašem, a Josip Jakop imao je najviše nastupa u i to čak 92.


2015.
Kao i narednih godina uspješno smo organizirali Međunarodnu brdsku utrku Ivančica spomen na Milana Cahun, kao i Cross ligu „Neno“ Ivanečka Jezera. Nastupali smo na 55 raznih trkačkih natjecanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini i to od lokalnih liga na kratkim dionicama, pa sve do maratona. 2015. godine nismo se takmičili na Državnoj razini jer je na snagu stupio Novi Pravilnik gdje svi klubovi moraju biti u HAS-u i registrirani, a mi to nismo mogli najviše zbog 2000 kuna članarine HAS-u + registracija trkača. Te smo godine bili itekako uspješni na Cross ligama našeg kraja, a istaknut ću početak sezone gdje je Goran Strelec od naših i u Lušču i na ZBL Ivančica uzeo medalje, ali nažalost s 31.01. prelazi u AK Sloboda. Na Cross ligi Drava u Varaždinu te je godine Na 5600 m Ivica Plantak bio 2. i najbolji senior, Ivan Jakop pobjedio je na 2 km, a Zvonimir Jakop kod djece od 10-15 godina na 800 m. Početkom godine Goran Strelec proglašen je najboljim mladim perspektivnim sportašem.


2016.
Najbitnije u početku te godine je da smo 14.04. primljeni u HAS kao punopravna članica i da smo registrirali par trkaća da smo mogli nastupati i na Državnoj razini i na kraju krajeva mogli organizirati Ekipno Državno prvenstvo u Planinskom trčanju na našoj Ivančici uz Dane grada Ivanca, gdje smo i nastupali s muškom ekipom. Te smo godine U Cestovnom trčanju nastupali u 3. Cestovnoj ligi, gdje smo bili 9.-ti i Cestovnom kupu RH, gdje smo bili 21., a bolje smo prošli u Planinskom trčanju gdje smo u 1. Planinskoj ligi bili 14 , a u kupu 17. a naš pojedinačno najbolji bio je Božidar Željezić kao 7. i 1. u kategoriji M60. i zadržali status Prvo ligaša. Posebno dobro smo prošli na dodjeli nagrada najboljim sportašima Ivanca jer je Zvonimir Jakop proglašen najboljim mladim perspektivnim sportašem, Ivan Jakop najboljim mladim sportašem, Boris Borovečki primio je Zlatnu plaketu, a Ivan Borovečki Posebnu nagradu. 7.3. u Trevisu naš Srečko Vrček postavlja najbolje vrijeme u klubu na 3:55:08 u maratonu. 24.06. uspješno smo organizirali Državno ekipno prvenstvo u Planinskom trčanju, gdje je naša muška ekipa bila 11.-ta, a nastupilo je 166 trkaća, što je onda bila 2. najmasovnija planinska utrka u Državi, samo je za jednog trkaća bolja bila Zagrebačka utrka Boroša, koja se trči s Trga Bana Jelačića do vrha Sljemena. I te smo godine itekako uspješni na Cross ligama našeg kraja.Na Skupštini Sportske zajednice grada Ivanca 03.10 prebačeni smo iz rekreacijske grupe u natjecateljsku, što nam je donjelo višu vrijednost boda, ali nam se više ne računaju bodovi iz lokalnih utrki i inozemstva već samo one utrke koje su na Državnoj razini o pod okriljem HAS-a. U Koprivnici 06.11. završava kup Sjeverozapadne Hrvatske, gdje smo imali 3 među prvih 10, pa je tako Ivica Plantak bio 2., Žarko Pozder 3., a Josip Jakop 10. Te je godine i tu u Knapiću startala ljetna trkačka liga, a mi smo imali 5 trkaća među prvih 8., a i te nam se godine 4.12. pridružuje i Vjekoslav Vorih, recimo sad, danas i u ovoj godini jedan od 2 naša najbolja člana.


2017.
Godinu opet počinjemo s uspješnim nastupima na Zimskim ligama našeg kraja. Po proglašenju najboljih s 20.-te  ZBL Ivančica objavljena je i tablica najboljih vremena od postojanja, a od naših bivših i sadašnjih članova u TOP 100 naših je 8, a najbolji je naš bivši član Ivan Jakop na 11-tom mjestu s 50:45 minuta. 25. Planinska utrka Ivančica 2017. te je godine Pojedinačno Državno prvenstvo u Planinskom trčanju i utrka s 3 istovremena starta (centar Ivanca, Žgano vino i 2. Planinarska kučica) jer takva su pravila HAS-a. Mi smo nastupali s 4 seniora i 3 juniora, a nitko nije ni blizu prva 3, a nastupio je 121 trkać ukupno s juniorima. Na 23. Varaždinskom polumaratonu proslavili su nas juniori na 5 km, koji su uzeli 3 medalje (Edi Petak 2. mlađi junior, Mateja Marković 1. mlađa juniorka i sestra joj Melani 2. starija juniorka. I te smo godine itekako uspješni na Cross ligi Drava u Varaždinu gdje na Centralnoj dionici od 5600 m imamo 4 među prvih 5, gdje je Edi Petak pobjedio, Ivica Plantak bio 2. Neven Jurković 4. i Vjekoslav Vorih 5., dok na 2 km medalje uzimaju Zvonimir Jakop kao 2. junior i Marina Jakop kao 2. veteranka. Po održanom zadnjem kolu objavljena je i tu tablica najboljih, gdje je od naših bivših i sadašnjih članova na 5600 m u TOP 100 njih 9, a na 2000 m 6, a na obje je tablice najbolji Ivan Jakop. U Koprivnici je završio i 3. kup SZH, gdje je naš Ivica Plantak ukupno 3, a imamo petoricu među 15. 12.10. nastupamo na Državnom pojedinačnom prvenstvu RH na Jarunu u polumaratonu, a naš najbolji je Ivica Plantak kao 36 s vremenom 1:25:23, dok je osvojenim 7. mjestom na 5 km Edi Petak potvrdio 2. mjesto u Cestovnom juniorskom kupu. U Planinskom trčanju kao klub smo se takmičili u 1. Planinskoj Ligi, gdje smo 7, dok smo u Kupu bili 3., a naš je najbolji Vjekoslav Vorih kao 4. i 1. veteran, a tu imamo četvoricu među prvih 15. U Cestovnom trčanju smo i ove godine u 3 Hrvatskoj Ligi i završavamo na 5. mjestu, dok smo u kupu 9. Od Državnih prvenstava te smo godine nastupili na 4. Na ekipnom u polumaratonu u Velikoj Gorici smo bili 12., na ekipnom u planinskom trčanju na utrci Boroša 11. Vjekoslav Vorih i Josip Jakop su nastupili na pojedinačnom na duge staze Ivanec-Ivančica-Grebengrad i za pojedinačno u Planinskom na našoj 25.toj Ivančici smo već rekli.


2018.
Godinu standardno započinjemo Ponočnom utrkom u Varaždinu, gdje je nastupilo 11 naših članova, a najbolji na 3,2 km bio je Zvonimir Jakop, a na 6,4 km Ivica Plantak. Početkom godine u HAS-u imamo 14 registriranih članova, a na njihovoj tablici uspješnosti za 2017 godinu smo 56. klub u Državi. Krajem siječnja na proglašenju najbolji sportaša grada Ivanca Mihaela Mašić prima nagradu kao mlada perspektivna sportašica, a Marina Jakop je nagrađena diplomom. Početkom godine ojačani smo s 2 nova dugoprugaša i to s Mariom Surjak, koji nam dolazi iz DŠR-a Lančić Knapić i Gordanom Končevski, koja nam dolazi iz Lepoglave. Na Zimskoj Brdskoj ligi Ivančica 2017/18 nastupalo nas je 7, a drugo mjesto kod žena osvojila je Gordana Končevski, dok je naš najbolji Vjekoslav Vorih peti kod muških.

03.06. povijesni je dan za klub, naime na Plitvičkim Jezerima je održano ekipno i pojedinačno Državno prvenstvo u maratonu, gdje su nastupala naša 4 člana i to u poretku pojedinačno je:
24. Vjekoslav Vorih s 3:34:12
30. Neven Jurković 3:39:00
35. Žarko Pozder 3:43:56
36 Mario Surjak 3:49:54
i u ekipnom su plasmanu osvojili 6. mjesto, a recimo još da su trojici to bili premijerni nastupi, a samo je Mario Surjak imao iskustva od prije.

23.06. uz nastup 59 trkaća odradili smo i 9 put u našoj organizaciji, ovaj put 26. memorijalnu utrku na Ivančicu i osvojili hrpu bodova za Planinski kup RH kako pojedinačno tako i ekipno i kod žena i muškaraca, ali zato je uloženo puno više truda i energije jer je isti dan bio i Slet Planinara i predviđala se velika gužva na Ivančici uz malo prostora za nas, pa ipak smo gosti na Vrhu nam najljepše planine Ivančice. Jedno kolo naše Cross lige „Neno“ na Ivanečkim Jezerima i na naš nagovor jedno kolo Cross lige „Drava“ u Varaždinu bilo je humanitarno za pomoć našem članu Mihaelu Kolar, a i iz ŽR kluba dali smo 1200 kuna. Na varaždinskom polumaratonu naših je nastupilo 12, a medalje su uzeli juniori na 4,8 km i to Edi petak, kao najbolji stariji Junior, dok je Zvonimir Jakop bio 3. kod mlađih juniora, a od 9 polumaratonaca jedino se Božidar Željezić okitio medaljom i to brončanom u svojoj M65 kategoriji. 30.09. nastupili smo na ekipnom i pojedinačnom državnom prvenstvu u polumaratonu u Požegi, gdje sva trojica iz ekipe trće svoje osobne rekorde (Vorih, Jurković, Surjak), a ekipa je zauzela solidno 11 mjesto. Najbolji pojedinačno u Hrvatskom Cestovnom kupu za 2018. godinu od naših u ukupnom plasmanu je Vjekoslav Vorih kao 7. i 2. u M45, dok nam je Božidar Željezić 1. u M65. U 1. ligi Cestovnog trčanju na kraju sezone smo 17., dok smo kao ekipa kod muških u kupu RH 12, a kod žena 21. Lijepo je bilo vidjeti i tablicu Kupa Sjeverozapadne Hrvatske, gdje nas je ukupno nastupalo 13, imali smo 8 među prvih 50 kod muških, a najbolji su Vjekoslav Vorih i Neven Jurković kao 4. i 9.-ti s zlatnom i brončanom medaljom u M40 kategoriji. Ipak najbolja u tom kupu je Gordana Končevski, koja tu sezonu završava kao druga žena i najbolja seniorka. Krajem godine u prijelaznom roku HAS-a u AK Varaždin nam odlazi Žarko Pozder, a u AK Zabok Edi Petak. Objavljena je i tablica najboljih s Cross lige Čevo, gdje je pod bojama kluba od 12 naših u TOP 100, a najbolji rezultat ima Goran Strelec kao deveti.

 

2019.
Godinu tradicionalno započinjemo „Ponoćnom utrkom u Varaždinu“. Početkom godine završavaju zimske lige na Ivančici i Beretincu i sudjeluje se na još nekim utrkama (Zimski polumaraton VŽ, Memorijalna utrka Željko Murk, Crazy Hill Ludbreg) i zatim slijedi u ožujku „4. Zagrebački proljetni polumaraton – Zagreb21“, koji je ujedno bio i „Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu“ – pojedinačno (64.Neven Jurković, 67.Vjekoslav Vorih, 84.Mario Surjak, 106.Božidar Željezić) i ekipno (19.mjesto).  Krajem mjeseca ožujka održana je Izborna skupština kluba. Razdoblje koje slijedi popraćeno je raznim kraćim i dužim utrkama. U mjesecu svibnju sudjelujemo na „3. brdskoj utrci Ivanec – Grebengrad“, koja je ujedno bila i „Pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u dugom planinskom trčanju“ – Vjekoslav Vorih (21.), Neven Jurković (35.), Mario Surjak (40.) i Božidar Željezić (45.). Ekipno osvajamo 8.mjesto. U organizaciji kluba 22.06.2019. održana je tradicionalna „27. međunarodna brdska utrka Ivančica“. Utrka se nalazi u kalendaru utrka „Hrvatskog atletskog saveza“ i bodovala se  za „Kup sjeverozapadne Hrvatske 2019.“. Također slijede brojne utrke tijekom godine. U organizaciji kluba, ugodnim druženjem uz tradicionalnu kestenijadu u utorak 08.10.2019. završila je „7. Cross liga Neno Ivanečka jezera 2019.“. Liga se sastojala od ukupno 15 kola i to 8 proljetnih i 7 jesenskih. Slijedi „28.Zagrebački maraton“ koji je ujedno bio i „Prvenstvo Hrvatske u maratonu“ – pojedinačno (47.Neven Jurković, 61.Vjekoslav Vorih, 71.Božidar Željezić) i ekipno (12.mjesto.). U nedjelju 10.11.2019. utrkom u Koprivnici završio je „5. Kup sjeverozapadne Hrvatske“. Kup se sastojao od 18 utrka s područja Varaždinske, Međimurske i Koprivničko–križevačke županije. Od članova „TK Ivančica Ivanec“ nastupilo je 11 članova, a za istaknuti je 3. mjesto Vjekoslava Voriha u ukupnom poretku kod muških. U mjesecu studenom završen je „Hrvatski cestovni kup“ i „Hrvatska liga cestovnog trčanja“ za 2019. godinu. U konkurenciji 55 atletskih klubova u „Hrvatskoj ligi cestovnog trčanja“ -  „TK Ivančica Ivanec“ osvojio je 27.mjesto. U konkurenciji 38 muških ekipa u „Hrvatskom kupu cestovnog trčanja za 2019.g.“ „TK Ivančica Ivanec“ osvojio je 13.mjesto. U konkurenciji 488 muških trkača u „Hrvatskom kupu cestovnog trčanja za 2019.g.“ članovi „TK Ivančica“ osvojili su slijedeća mjesta: 34.Neven Jurković (M45 – 4.mj.), 38.Vjekoslav Vorih (M45 – 6.mj.), 81.Božidar Željezić (M65 – 3.mj.), 83.Mario Surjak (M40-14.mj.), 138.Josip Jakop (M45 – 21.mj.), 228.Ivica Plantak (M40 – 36.mj.)

 

2020.
Rezultati utrka - 2020. godina

 

2021.
Trkački klub Ivančica Ivanec u 2021. godiniStatut

Ažurirano ( Petak, 31 Prosinac 2021 17:54 )